Beeldbank ouderbetrokkenheid in de maak

6 april 2017

De leerkring Ouderbetrokkenheid van het project Samen in ontwikkeling (SAM) heeft een serie filmpjes met allerlei voorbeelden van oudergesprekken opgenomen.

In de filmpjes komen allerlei oudergesprekken aan bod. Denk aan een tienminutengesprek, een zorggesprek of een gesprek bij de deur. Dit reflectieen gespreksmateriaal is op verschillende manieren en op diverse plaatsen in het onderwijsveld te gebruiken.

Breed inzetbaar
Docenten op de pabo kunnen ermee aan de slag in hun colleges over ouderbetrokkenheid, maar ook voor startende leerkrachten zijn de opnames bruikbaar: denk aan de werkplaatsen voor startende leraren en schoolteams die (al dan niet onder begeleiding van een onderwijsadviseur) over dit thema nadenken.

In gesprek
Naast theorie en oefeningen bieden deze opnamen een verrijkende mogelijkheid om te zien hoe een ander een gesprek voert dat je zelf soms ook moet voeren, om er daarna samen over na te denken en over na te praten. Wat zien we hier voor gedrag? Waar zie je de ouder non-verbaal op reageren? Welke fasen kun je in dit gesprek onderscheiden? Denk je dat deze ouder zich begrepen voelt? En waarom niet of wel?

Samenwerkingsrelatie in beeld
Overigens staan er in de beeldbank niet alleen voorbeelden van gesprekssituaties tussen leraren en ouders. Er is ook beeldmateriaal te vinden dat gaat over andere aspecten van de samenwerkingsrelatie tussen ouders en school: thema’s als visie op de samenwerking met ouders, relatie tussen school en ouders, voorwaarden voor ouderbetrokkenheid, thuisbetrokkenheid, enzovoorts. De beeldbank wordt binnenkort gepubliceerd op www.sameninontwikkeling.nl.

Dit nieuwsbericht is geplaatst door Pieter Verrips (DRS-online)


Terug naar het nieuwsoverzicht